Davis Methode

Ron Davis

De grondlegger van de Davis® Methode is  de Amerikaan Ron Davis. Davis kon tot zijn 38e nauwelijks lezen. Hij werd voor dom en zwakzinnig aangezien op school, hij sprak als kind nauwelijks een woord en geloofde ook zelf lange tijd dat er iets mis was met zijn hersenen. Toch werd hij een succesvol ruimtevaartingenieur, zakenman en beeldhouwer. Zijn leesproblemen hield hij voor iedereen verborgen. Zelfs voor zijn naaste familie.

Bekijk deze video hoe kinderen en volwassenen met dyslexie denken, voelen en hun leerproblemen kunnen overwinnen.


Leren Oriënteren

Toen hij al lang volwassen was, ontdekte Davis bij toeval dat zijn problemen met lezen de ene keer erger waren dan andere keren. Hij onderzocht waardoor dat kwam: het had vooral te maken met waarneming. Hij bedacht wat hij kon doen om beter te kunnen lezen. Hij leerde zichzelf aan om zich te oriënteren en merkte direct dat dit werkte. Voor het eerst las hij in één keer een boek helemaal uit. Een opzienbarende ontdekking die de basis vormt van de Davis® Methode.


Wetenschappelijk

De methode is in de loop van de jaren onderzocht, verfijnd en uitgebreid in samenwerking met pedagogen, psychologen, artsen en andere wetenschappers. In 1982 start het Davis Dyslexia Correction Center in de VS. Van daaruit verspreidde de methode zich ook naar andere landen, zodat inmiddels vele tienduizenden kinderen en volwassenen hebben leren lezen dankzij de methode van Ron Davis.
 De Davis® Methode is niet symptoomgericht, maar oplossingsgericht.  Zoek de oorzaak, wordt bewust, en leer je hersens om goed samen te laten werken.

Mensen met dyslexie gebruiken hun hersenen op een andere manier dan mensen die geen problemen hebben met lezen of concentreren. Die andere manier heeft veel voordelen, maar kan ook dyslectische verschijnselen veroorzaken.


Eenvoudig en snel

In de Davis®-counseling leer je technieken om te ontspannen, te focussen en je beter te oriënterenDe speciale technieken van de Davis-methode helpen je om controle te houden op hoe de verschillende delen van je hersenen samenwerken. De technieken noemen we ook wel Davis-‘tools’ of Davis-gereedschappen. Ze helpen om je hersenen over te laten schakelen naar een andere manier van denken. Met deze manier van denken kun je je speciale ‘gave van dyslexie’ nog steeds gebruiken om dingen veel sneller te leren en te onthouden. Die ‘gave’ kun je alleen gebruiken als de verschillende delen van je hersenen goed samenwerken.

.


De Davis methode is geschikt voor iedereen die graag veranderingen wil in haar of zijn leven, kinderen, tieners en volwassenen.

Davis® Counseling biedt technieken en inzichten om problemen op het gebied van hyperactiviteit, hypoactiviteit, aandachtstekorten, orde en gedragsproblemen blijvend te corrigeren. In een Davis® Counseling kunnen, met de aangereikte oefeningen, de verstoorde waarnemingen hersteld worden.


Inzicht in de ware aard van een probleem is een voorwaarde voor het vinden van een oplossing. Als een probleem niet volledig begrepen wordt, zullen pogingen om oplossingen te zoeken weinig effectief zijn. – Ron Davis –


 

Boeken over Davis® methode

Ron Davis schreef verschillende boeken. Twee daarvan zijn vertaald in het Nederlands: De gave van dyslexie en De gave van leren.

Inmiddels is de Davis® Methode wereldwijd bekend en wordt er op deze wijze al in 45 landen Davis-counselingen gegeven door counselors met een licentie.